کاشمر و چند مزار؛ زیارتی دلنشین و طبیعی دیدنی

زیارت، سیاحت، خرید صنایع دستی و محصولات یک شهر هر کدام به نوعی بهانه ای برای سفر محسوب می شوند. یک سفر هر چه قدر ابعاد بیشتر و متنوع تری داشته باشد لذت بخش تر است. چه خوب است که در فرصت های مناسب به سفرهایی بروید که چند بعدی باشند. سفر به شهر کاشمر یکی از این سفرهاست. کاشمر شهر امام زاده سید مرتضی و سیدحمزه، شهری که مرقد شهید بزرگوار مدرس را در خود جای داده، شهر خوردنی های لذت بخشی چون کشمش، سوهان خانگی و… و پر است از مناطق دیدنی! شهری که مردمی خونگرم و مهربان با لهجه های شیرین دارد. این ادعا حاصل مدت زیادی زندگی نگارنده با مردمان این دیار است. کاشمر دیدنی های بسیار زیادی دارد اما ما در این مطلب به معرفی ۳ آرامگاه معروف بسنده می کنیم.

با تاریخچه کاشمر آشنا شوید

قبل از معرفی مناطق زیارتی شهر کاشمر بد نیست شما را مقداری با تاریخچه این شهر آشنا کنیم. نام کاشمر در طول تاریخ دستخوش تغییرات زیادی بوده است؛ کشمر، کیشمر، کشمیر، کشمار و کاشمر، در ضمن این شهر تا سال ۱۳۱۳ ه. ش «ترشیز» نامیده می شد. برخی از یافته های باستان شناسی گویای قدمت زیست انسانی در این شهر حتی تا اواخر هزاره دوم پیش از میلاد است. این شهر در سال ۳۱ هجری به دست مسلمانان فتح شد.

مزار امام زاده سید حمزه

مزار بسیار زیبا و دیدنی که خواندن نماز جماعت در آن صفای بسیاری دارد. شاید برای خیلی از ما کمتر فرصت پیش بیاید که نماز جماعت را در زیر سقف آبی آسمان و در بین انبوهی از درختان و همراه با نغمه زیبای پرندگان بخوانیم. اگر گذرتان به کاشمر افتاد تجربه این نماز جماعت را از دست ندهید.مزار وسیع و دیدنی امام  زاده سیدحمزه در یکی از خیابان های اصلی شمال کاشمر قرار گرفته و در بین مردم شهر به «باغمزار» معروف است.وسعت باغ در حدود ۸۰ هزار متر مربع بوده و در قسمت شمال غربی خود آرامگاه سیدحمزه را جای داده است. در مورد نسبت دقیق ایشان با امام موسی کاظم(ع) قول های مختلفی وجود دارد اما در اصل انتسابش به امام تردیدی نیست.وجود درخت سروی بزرگ و قدیمی در باغمزار بیانگر قدمت ساخت این مزار شریف با وسعت زیاد است. این درخت سرو بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ سال عمر دارد.صحن این مزار در ایام عزاداری محل اجتماع مردم و عزاداران است.وجود درختان بسیار و سر به فلک کشیده امکان استراحت زائران را به خوبی فراهم می کند. جالب است بدانید که حدود یک سوم مجموع اراضی شهر در بافت قدیم و جدید مربوط به موقوفات امام زاده حمزه می باشد. این مرقد مطهر ۸۰ خادم افتخاری و حدود ۳۵ نفر خادم رسمی دارد. ضمنا نمای درونی گنبد و اطراف رواق با آینه کاری زیبایی تزیین شده است.

مقبره شهید مدرس

شهید مدرس را که حتما می شناسید، مردی بزرگ و مبارز. آرامگاه ایشان هرچند جزو آثار جدید شهر است اما دیدن آن خالی از لطف نیست.شهید مدرس روحانی آزادی خواه کشورمان جزو چهره های برجسته تاریخ معاصر است که در اردستان (از شهرهای استان اصفهان) به دنیا آمد و همزمان با مشروطه وارد فعالیت های سیاسی شد؛ پس از چندی با حمایت مراجع به عضویت مجلس درآمد و آزادی و استقلال کشور را در پناه شرع مقدس اسلام هدف خود قرار داد.وی از مجلس پنجم و با روی کار آمدن رضاخان به مخالفت شدید با وی پرداخت و از دوره هفتم و به دنبال تقلب علنی از راهیابی به مجلس بازماند. ابتدا به خواف تبعید شد، پس از ۹ سال تبعید در خواف به کاشمر منتقل و به شهادت رسید.بنای کنونی آرامگاه ایشان پس از پیروزی انقلاب و به وسیله آستان قدس رضوی ساخته شد.

آرامگاه سیدمرتضی

نام اصلی سید مرتضی «ابراهیم اصغر» و از فرزندان امام موسی کاظم(ع) است. مزار ایشان که به تازگی بازسازی شده در ۵ کیلومتری شمال کاشمر و در مسیر جاده زیبا و کوهستانی کاشمر- نیشابور قرار دارد. این مزار به خاطر موقعیت خاص خود تنها یک زیارتگاه نیست بلکه برای مردم کاشمر و زائرین یک گردشگاه عمومی نیز تلقی می شود. درختان انبوه، آبشار و استخر بر جاذبه های این مکان افزوده است. از طرفی وجود تعداد مناسبی اتاق اقامتی با قیمت مناسب زمینه خوبی را برای سفر به این مکان فراهم کرده است. وجود تعداد زیادی فروشگاه و سالن غذاخوری باعث رونق بیشتر این مزار شده است. اگر به آرامگاه سیدمرتضی رفتید زمان را طوری برنامه ریزی کنید تا بتوانید پس از زیارت ساعتی را در زیر سایه دلنشین درختان اطراف مزار استراحت کنید و از خنکای وجود این همه درخت و صدای آبشار مجاور لذت ببرید. ضمنا هرچند انگور و کشمش معروف ترین سوغات های کاشمر است؛ اما این شهر نوعی از سوهان های خانگی را دارد که خوردن شان با چای بسیار دلنشین است. این سوهان ها بسیار باریک، ترد و خوشمزه بوده و سوغات شیرینی از سفر کاشمر خواهند بود.

9 پاسخ

  1. سلام واقعا متاسفم که شما بار خبری کاشمر را به دوش میکشید و هر چه دوست دارید می نویسید
    چرا خبر فوت عالم وارسته حجه الاسلام عربی را منتشر نکردید مگر ای مرحوم کم به کاشمر خدمت کرد

  2. با سلام سر افرازی ایران وایرانی ارزوی ماست

  3. با سلام ضمن تقدیر و تشکر در بخش معرفی زیارتگاه شهید مدرس(ره) نوشتید دیدن آن خالی از لطف نیست بنده خدا جوری نوشتی که انگار در این مجموعه چیزی وجود ندارد . الان رونق ، آبادانی ، خدمات و نظافت مرقد این شهید از دو امامزاده دیگر شهر بهتر است این قدر کم لطف نباشید .

  4. سلام و خسته نباشید.
    می خواستم بدونم ایا در شهر کاشمر هیچ هتلی وجود نداره؟

  5. خیلی انسانهای صاف وصادق داره مخصوصا رفیقای من جواد خزایی

  6. بسیار شهرخوب و انسانهای مهربان و با صفا دارد

  7. بسیارادمهای مهربان وصادق دارد.خداییش لذت بردم از این شعر

  8. سلام
    کاش حداقل عکسای این مزارها رو هم همینجا تو پست میذاشتین..

  9. امامزاده سید محمد در ورودی شهر کاشمر واقع شده که متاسفانه مورد کم لطفی نویسنده این مطلب قرار گرفته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *