مشاهیر و بزرگان شهرستان کاشمر

کاشمر جایگاه بزرگان، دانشمندان و شاعران زیادی بوده است. یاقوت حموی در کتاب مشهور خود معجم البلدان می نویسد: بشث شهری است از نواحی نیشابور و آن استانی است که مرکز آن طرثیث می باشد و گفته شده، وجه تسمیه آن برای اینست که بشت مثل پشت است برای نیشابور. گاهی به این منطقه بشت عرب هم گفته می شود به جهت فراوانی ادبا و فضلای این بخش. اکنون به صورت خلاصه، شماری از این بزرگان را که نام آنها در متون تاریخی و ادبی ذکر شده ذکر می نمائیم چرا که بررسی همه جانبه زندگانی مشاهیر خطه ی کاشمر نیاز به تحقیق جدا گانه أی دارد.

عمید الملک کندری
——————————————————————————–
»» طغرل بیک سلجوقی که در سال 439 هجری .ق با جلوس خود،سلطنت آل سلجوق را اغاز کرد،مدت بیست سال از بیست و شش سال سلطنت خود را بر کفایت و کاردانی وزیری دانشمند تکیه داشت که عمید الملک خوانده می شد .
عمید الملک اگر چه به عمر،کم زیست و در هنگامی که به قتل رسید چهل و چند سال بیشتر نداشت لیکن نیمی از همین عمر کوتاه را وزارت داشت و هم در طول دوران وزارت خود از خدمت به زبان و ادب فارسی باز نایستاد .
عمید الملک خود البته از دانشمندان و شاعران زمان خود بود و سبب راه یافتنش را به دربار سلاجقه نیز به علت فضلی که داشته است، ذکر کرده اند وی سرانجام با سیاست رقیب سیاسی خود نظام الملک به قتل می رسد و جسد او را در سال 456 هجری .ق به زادگاهش کندر برده و در کنار مدفن پدرش ابو صالح منصور به خاک سپرده شد .
——————————————————————————–
شهاب ترشیزی
——————————————————————————–
»» میرزا عبد الله شهاب ترشیزی شاعر بسیار معروفی است که در عصر حکومت زندیه می زیسته و در اوایل عهد قاجار در اوج شهرت به سر برده است.تذکره نویسان وی را شیرین کلام،خوش طبع، استاد، فصیح، بلیغ،آگاه به کمالات صوری و معنوی معرفی کرده اند .اصل شهاب از ترشیز واجداد وی از حاکمان آن دیار بوده اند و شهاب احتمالا در حدود سال های 1160در همین شهر به دنیا آمده است .
مرا مسکن اصل ترشیز بود درآن جایگه عـــــزتی نیز بود
پـدر بر پـدر جمله از دیرگاه همه صاحب منصب و عز وجاه
شاعر بر اثر بد رفتاری حاکم ترشیز ظاهرا در سال 1189هجری . ق ترشیز را به قصد شیراز ترک می گوید و سپس چند سالی در سلطان آباد – اراک – به سر برده و آنگاه در سال 1197 و اندکی بعد از در گذشت کریم خان زند از راه اصفهان به خراسان مراجعت و به ترشیز بر می‌گردد . یکی دو سال آخر زندگی شهاب در دستگاه اسحاق خان قرایی حاکم تربت و پسران وی گذشته است و سرانجام شاعر در سال 1216هجری . ق در می گذرد .
——————————————————————————–
ظهوری ترشیزی
——————————————————————————–
»» ظهوری از شاعران اوایل قرن یازدهم است که در هند اقامت داشته و مورد توجه خاص ابراهیم عادل شاه والی بیجار پور بوده است نوشته اند که ظهوری مدتها در خراسان و عراق و فارس به سر برده و در شهرهای این نواحی با بزرگان و امرا وشعرا مصاحبتها داشته و آنگاه از طریق مکه در سال 980 هجری .ق عازم هند می شود. سرانجام در جریان شورش های دکن به سال 1025 هجری .ق به قتل می رسد .
——————————————————————————–
محیی الدین طرششی
——————————————————————————–
»» ابو سعید محمد بن یحیی معروف به محیی الدین در سال 476 هجری قمری در طرشیث به دنیا امد و پس از گذراندن روزگار کودکی و آشنا شدن با بسیاری از علوم و اداب زمان خود برای تکمیل و تحصیل فقه به خدمت امام محمد غزالی (450-505) شتافت و طولی نکشید که از بزر گترین شاگردان او شمرده شد و در ردیف بزرگترین شاعران قرار گرفت . از آثار این دانشمند ترشیزی چیزی در دست نیست اما از اهم تالیفات او به دو کتاب الانتصاف فی مسائل الخلاف و المحیط فی شرح الوسیط اشاره شده است . محیی الدین در جریان حمله غزها به نیشابور در سال 548 هجری .ق به قتل رسید.
——————————————————————————–
اهلی ترشیزی
——————————————————————————–
»» وی از شاعران قرن دهم هجری است که با اهلی شیرازی هم دوره بوده است. اهلی را عموماً از ترشیز خراسان دانسته اند و او را به حلاوت گفتار و شیرینی اشعار ستوده اند.به هر حال اهلی از جمله شعرایی است که در دربار سلطان حسین میرزا و در دستگاه امیر علی شیر نوایی در هرات گرد آمده بودند،از این روی وی از حیث طرز فکر و مشرب مقلّد شاعران این دربار بوده است،وفات اهلی را در سال 934ه.ق نوشته‌اند.
——————————————————————————–
»» علاوه بر شعرا و رجال فوق تعدادی از شعرا و بزرگان کاشمر که نامشان در تذکره ها و کتب آمده است، فهرست وار ذکر می شود.
از آن جمله اند :
» کاتبی ترشیزی
» طوطی ترشیزی
» شیخ احمد جامی نامقی
» آبی ترشیزی
» اسماعیل ترشیزی
» خواجه علی شهاب ترشیزی و …
——————————————————————————–
سرداران شهید شهرستان کاشمر
در جریان دفاع مقدّس، هزاران نفر از مردان با حمیّت این شهرستان، دوشادوش دیگر هم‌وطنان خود به دفاع از دین و کیان اسلامی خویش پرداخته، در حدود 640 نفر به فیض عضمای شهادت نائل گردیدند، جمعی به شرف جانبازی مفتخر گردیده و جماعتی از آنان نیز سرافرازانه به آغوش گرم خانواده‌ بازگشته تا پیام‌رسان خون هم‌رزمان شهید خویش گردند.
به‌روان پاک تمامی شهیدان گلگون کفن انقلاب اسلامی و دفاع مقدّس، به‌ویژه لاله‌های پرپر این دیار درود و صلوات می‌فرستیم و از خدای بزرگ علوّ درجات برای آن لولی وشان و اهورا صفتان و شهادت در راهش را برای ما بازماندگان از کاروان شهدا، مسئلت می‌کنیم.
بدیهی است، این صفحات محدود و مجال اندک را یارای شرح زندگی تمامی این غیورمردان پاک‌باخته نیست. امّا چگونه می‌توان بخشی را به تذکره‌ی رجال و مشاهیر این دیار اختصاص داد و از مردان مردی که عزّت، شرف، امنیّت و تمامیّت ارضی خویش را مدیون ایثار و پایمردی‌شان هستیم، سخنی به‌میان نیاورد؟ امّا:
آب دریا را اگر نتوان کشید هم به‌قدر معرفت باید چشید
بنابراین برمبنای رتبه بندی نظامی شهدا به سردار و غیرسردار ـ و نه بر مبنای ارجحیّت‌ها و امتیازات خاصّ دیگر ـ به شرح مختصر زندگی هفده تن از سرداران این دیار می‌پردازیم.
——————————————————————————–
1- براهنی‌فر، یوسف
سردار و معلّم شهید یوسف براهنی‌فر فرزند رمضان در سال 1334 هـ.ش در چالوس به دنیا آمد. دوران تحصیل خود را تا مقطع دیپلم در زادگاهش به پایان رساند. سپس چندی در کسوت شریف معلّمی، در کاشمر به خدمت مشغول گردید. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به منطقه‌ی کردستان اعزام شد. با آغاز جنگ تحمیلی، در منطقه‌ی عملیّاتی جنوب حضور یافت و در کنار مسائل نظامی، به امور فرهنگی نیز اهتمامی ویژه داشت.
در رمضان 1362 هـ.ش به عنوان مسؤول دسته‌ی تخریب تیپ 21 امام رضا‹ع› در هنگام پیشروی در ارتفاعات قلاویزان به اسارت دشمن درآمد. سرانجام پس از تحمّل شکنجه‌های طاقت‌فرسا، در تاریخ 18/5/1362 به فیض عظمای شهادت نائل گردید. پیکر پاکش پس از انتقال به کاشمر، در کنار قبور دیگر هم‌رزمانش در جوار آرامگاه شهید مدرّس‹ره› به‌خاک سپرده شد.
——————————————————————————–
2- بهاری، مرتضی
سردار دانش آموز و بسیجی شهید مرتضی بهاری فرزند محمّدرضا، در نخستین روز از اسفند ماه سال 1347 هـش در کاشمر متولّد شد. دوران ابتدایی و راهنمایی را در زادگاهش سپری کرد. با آغاز جنگ تحمیلی به جبهه اعزام شد و در آن‌جا علاوه برنبرد با دشمن متجاوز، به ادامه تحصیل نیز پرداخت.
مدّت 5 سال متناوب در جبهه‌های حق علیه باطل،حضوری مثمرثمر داشت. درعملیّات‌های مختلف به عنوان تخریب‌چی شرکت داشت. تا این‌که در تاریخ 28/7/1365 درحالی که مسؤولیّت دسته ی تخریب لشکر پنج نصر را برعهده داشت، در جزیره‌ی مجنون به شهادت رسید و در کنار آرامگاه شهید مدرّس(ره) کاشمر به خاک سپرده شد.
——————————————————————————–
3- خورشاهی فروتقه، محمّد علی
سردار شهید محمّدعلی خورشاهی فرزنـد اسماعـیل، سـال 1342هـش در روستای انصـــاریه (فروتقه)ی اشمر به دنیا آمد.
تحصیلات ابتدایی را در زادگاهش به اتمام رساند و برای ادامه‌ی تحصیل به شهر کاشمر نقل مکان کرد. وی مدّتی درکارگاه سیم پیچی و تعمیرگاه خودرو مشغول به‌کار شد. با شروع انقلاب، در صحنه‌های مختلفی همچون تظاهرات‌، پخش اعلامیّه‌ و…حضوری فعّال داشت. بعد از پیروزی انقلاب، وارد سپاه پاسداران شد و با شروع جنگ تحمیلی، به جبهه‌ها اعزام گردید. پس از چندی ازدواج کرد و سه فرزند از خود به یادگار گذاشت.
سردارخورشاهی در عملیّات‌های مختلفی شرکت کرد. تا این‌که در تاریخ 1/9/1366 در عملیّات نصر8 به عنوان معاون گردان کوثر حضور یافت و بر اثر ترکش خمپاره در منطقه‌ی ماؤوت به شهادت رسید و در زادگاهش به خاک سپرده شد.
——————————————————————————–
4 – سبحانی کوه‌سرخی، حسین
سردار شهید حسین سبحانی فرزند علی اکبر، در اوّلین روز از خرداد سال 1331 هـ.ش در روستای ایور از توابع بخش کوه‌سرخ کاشمر به دنیا آمد. باوجود برخورداری از هوش و استعداد فوق‌العاده، به خاطر ضعف مالی خانواده، تحصیلات خود را تا سوّم راهنمایی بیشتر ادامه نداد و به کار قالیبافی اشتغال ورزید.
در سال 1356 ازدواج کرد و چهار فرزند از خود به یاد گار گذاشت. در سال 1358 با تأسیس سپاه پاسداران وارد این نهاد شد. در جریان جنگ تحمیلی، بارها به جبهه عزام شد. مدّتی در کردستان و چند ماهی هم به عنوان مربّی آموزش نظامی در پادگان آموزشی سیّدمرتضی‌‹ع› گذراند. در عملیّات‌های آزادسازی خرمشهر و بستان شرکت داشت. تا این‌که در تاریخ 30/2/1365 در عملیّات بازپس‌گیری مهران با سمت معاون گردان کوثر تیپ 21 امام رضا‹ع› حضور یافت و بر اثر ترکش خمپاره به شهادت رسید. پیکر پاکش در روستای زادگاهش در جوار مزار برادر شهیدش به خاک سپرده شد.
——————————————————————————–
5- سبیلیان، سیّدمحمود
سردارشهید سیّدمحمود سبیلیان فرزند سیّد احمد به تاریخ 21/9/1338 هـ.ش در کاشمر به‌دنیا آمد. تحصیلات خود را تا پایان دوره‌ی دبیرستان در کاشمر گذراند.
وی از همان اوان انقلاب، مسائل مربوط به انقلاب را با حسّاسیّت خاصّ دنبال می‌کرد و با تشکیل جلسات متعدّد عقیدتی و تفسیر قرآن، به ارشاد و راهنمایی دوستان خود همّت می‌گماشت.
سیّد محمود نقش به سزایی در تظاهرات مردم ضدّ نظام ستم شاهی داشت و با پیروزی انقلاب اسلامی، از بنیانگذاران کمیته ی انقلاب اسلامی، جهاد سازندگی و سپاه پاسداران بود. در خصوص نقش و تأثیر وی در انقلاب همین بس که بسیاری از نیروهای فعّال در انقلاب و جنگ تحمیلی، از دست پرورده های این شهید عزیز بودند.
در سال 1358 به عضویّت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد و به عضویّت شورای فرماندهی این نهاد مقدّس پذیرفته شد و در مسؤولیّت‌های مختلف محوّله شایستگی‌های ویژه‌ی خود را نشان داد.
در تاریخ 4/12/1362 به عنوان مسؤول واحد رزمی لشکر پنج نصر، در عملیّات خیبر شرکت کرد و در جزیره‌ی مجنون مفقودالاثر گردید. پس از پایان جنگ، پیکر پاکش توسّط گروه تفحّص پیدا شد و پس از 16 سال، به زادگاهش انتقال یافت و بعد از تشییع جنازه‌ای باشکوه و به یادماندنی، در گل‌زار شهدای شهید مدرّس، به خاک سپرده شد.
——————————————————————————–
6- شهابیان، هادی
سردار و معلّم شهید، هادی شهابیان فرزند حسین در سوّم فروردین 1339 هـ.ش در کاشمر به دنیا آمد. پس از اخذ فوق دیپلم به شغل شریف معلّمی مشغول گردید. در جریان خیزش مردم بر ضدّ رژیم ستم‌شاهی، دوشادوش مردم به فعّالیّت پرداخت. کانون تربیتی لقمان از یادگارهای آن شهید عزیز، پس از پیروزی انقلاب است.
با شروع جنگ، به عنوان بسیجی به جبهه اعزام شد و در عملیّات‌های مختلفی شرکت کرد. تا این‌که در تاریخ 18/1/1366 به عنوان معاون گردان نوح در عملیّات کربلای 5 شرکت کرد و در منطقه‌ی شلمچه به شهادت رسید. تربت پاک وی در جوار آرامگاه امام‌زاده سیّدحمزه‹ع› می‌باشد.
——————————————————————————–
7- صادقی، محمّد علی
سردار شهید حاج محمّدعلی صادقی فرزند عبدالله، در سوّمین روز از فروردین سال 1338 در روستای کریز ازتوابع بخش کوهسرخ کاشمر به دنیا آمد. تا پایان دوره ابتدایی در زادگاهش درس خواند و به علّت مشکلات مالی خانواده، درس را رها کرد و در کارهای
کشاورزی، کمک دست خانواده شد. با پیروزی انقلاب و تشکیل سپاه، به عضویت این ارگان در آمد و با آغاز جنگ تحمیلی راهی جبهه شد. در طول 38 ماه خدمتش در عملیّات‌های مختلف شرکت کرد و از خود رشادت‌های بسیاری نشان داد. تا این‌که در تاریخ 19/10/1365 در عملیّات کربلای 5، با مسؤولیّت فرمانده گردان کوثر تیپ 21 امام رضا‹ع› شرکت کرد و در منطقه‌ی خرّمشهر بر اثر ترکش خمپاره به شهادت رسید و در کنار آرامگاه شهید مدرّس کاشمر به خاک سپرده شد.
——————————————————————————–
8- عاصمی، علی‌رضا
سردار شهید علی رضا عاصمی فرزند محمّد، سال 1341 در کاشمر به دنیا آمد. دوران تحصیل خود را تا پایان دوره دبیرستان در زادگاهش پشت سر گذاشت. باپیروزی انقلاب و تشکیل نهادهای مختلف انقلابی در نهادهایی همچون سپاه، کمیته‌ی انقلاب اسلامی، جهاد سازندگی و … به فعّالیّت مشغول شد. با آغاز جنگ تحمیلی، جزء اوّلین افرادی بود که به جبهه اعزام شد. .
شهید عاصمی بیش از 72 ماه به صورت مستمر در جبهه حضور داشت و در اکثر عملیّات‌ها با مسؤولیّت‌های مختلف شرکت داشت. تخصّص وی در گروه تخریب بود و همواره تلاش داشت، نیروهای تحت امر خود را با تازه‌ترین اطّلاعات علمی پیرامون کار تخریب آشنا سازد.
شهامت، عرفان، تخصّص، تعهّد، تعبّد و خوش‌رفتاری سردار عاصمی، زبانزد خاص و عام بود. سرانجام در ساعت 2 بعد از ظهر روز دوشنبه 13/10/1365در حالی‌که عضو شورای فرماندهی و مسؤول گروه تخریب تیپ ویژه‌ی پاسداران بود، به همراه دوستانش در حال خنثی سازی بمب‌های فروریخته شده توسّط هواپیماهای متجاوز عراقی در کرمانشاه به شهادت رسید و در کنار آرامگاه شهید مدرّس کاشمر، در جوار برادر شهیدش به خاک سپرده شد.
——————————————————————————–
9- عصمتی، سیّدعلی‌رضا
سردار شهید سیّد علی‌رضا عصمتی فرزند سیّدمحمّد در سال 1338 در روستای انابد از توابع شهرستان بردسکن به‌دنیا آمد. دوران تحصیلات ابتدایی را در زادگاهش گذراند. در سال 1360 به عضویّت سپاه پاسداران درآمد وی که علاقه وافری به قرآن کریم و تفسیر أن داشت، بارها به جبهه اعزام شد و در عملیّات‌های مختلفی حضور یافت. سرانجام در هجدهم فروردین سال 1366 در جریان عملیّات کربلای 8 با مسؤولیّت معاون گردان کوثر تیپ 21 امام رضا‹ع› شرکت نمود و در منطقه‌ی شلمچه به شهادت رسید. پیکر پاکش در روستای زادگاهش به خاک سپرده شد.
——————————————————————————–
10- فلّاح هاشمیان، سیّدحسن
سردارشهید سیّدحسن فلّاح هاشمیان فرند سیّد مهدی، سال 1340 در شهرستان کاشمر متولّد شد. تحصیلات خود را تا سال دوّم دبیرستان در کاشمر ادامه داد. پس از تشکیل سپاه پاسداران، به عضویّت این نهاد انقلابی درآمد وی که مدّتی در پادگان آموزشی سیّد مرتضی‹ع› فرماندهی گروهان آموزشی را برعهده داشت، در عملیّات‌های مختلف نظیر: بستان، مسلم ابن عقیل، فتح المبین، خیبر و بدر شرکت نمود. تا این‌که در تاریخ 23/10/1365 در عملیّات کربلای 5 با مسؤولیّت فرمانده گردان والعادیات تیپ 21 امام رضا‹ع› شرکت کرد و در در منطقه‌ی شلمچه، توسّط تیری که به پیشانی‌اش اصابت نمود، به شهادت رسید. پیکر پاکش در جوار دیگر هم‌رزمانش در آرامگاه شهید مدرّس کاشمر به خاک سپرده شد.
——————————————————————————–
11- قربانی، حسین
سردار شهید حسین قربانی فرزند حسن، به تاریخ 2/7/1337 در روستای ابراهیم آباد بردسکن به دنیا آمد. دوران ابتدایی را در مولدش به پایان رساند و در همان‌جا به کار مشغول شد.
وی در سال 1361 به عضویّت سپاه پاسداران درآمد و در عملیّات‌های مختلف در جبهه‌های نبرد، حضور یافت. سرانجام در تاریخ 21/12/1362 در عملیّات خیبر با مسؤولیّت معاون گردان سیف الله لشکر پنج نصر شرکت نمود و در جزیره مجنون بر اثر اصابت ترکش به قلبش، به شهادت رسید و در زادگاهش به خاک سپرده شد.
——————————————————————————–
12- قوام، سیّد علی‌رضا
سردار و معلّم شهید سیّد علی‌رضا قوام فرزند سیّد هاشم، تیرماه سال 1337 در روستای حاجی آباد کاشمر متولّد شد. دوران ابتدایی تا سال سوّم دبیرستان را در کاشمر مشغول تحصیل شد و برای ادامه تحصیل به دانشسرای مقدماتی قوچان رفت. پس از فراغت از تحصیل، به شغل شریف معلّمی مشغول شد.
با تشکیل جهاد سازندگی، به این نهاد انقلابی پیوست و در مسؤولیّت کمیته‌ی کشاورزی جهاد سازندگی کاشمر به فعّالیّت پرداخت. مدّتی نیز مسؤولیّت جهاد سازندگی سرخس را برعهده داشت.
سردار قوام در عملیّات‌ها‌ی مختلفی شرکت کرد. تا این‌که در تاریخ 19/10/1365 در جریان عملیّات کربلای5، با مسؤولیّت معاونت گردان نوح تیپ 21 امام رضا‹ع›، در منطقه‌ی شلمچه به شهادت رسید. پیکر مطهّرش در کنار آرامگاه شهید مدرّس به خاک سپرده شد.
——————————————————————————–
13- محمّدجانی، عبّاس
سردارشهید عبّاس محمّدجانی فرزند علی‌اکبر، به سال 1341 درکاشمر دیده به جهان گشود. دوران تحصیل خود را تا پایان دوره‌ی راهنمایی در این شهر سپری کرد. با پیروزی انقلاب، به عضویّت سپاه پاسداران درآمد و با شروع جنگ، جزو نخستین کسانی بود که به جبهه اعزام شد و چند سال به صورت متناوب در کردستان با ضدّ انقلاب به ستیزه پرداخت.
سرانجام در تاریخ 7/12/1364 به عنوان فرمانده گردان ضدّ زره تیپ ویژه‌ی شهداء در عملیّات والفجر9 شرکت کرد و در حالی‌که مشغول شکار تانک‌های دشمن در منطقه‌ی چوارته و سلیمانیه‌ی عراق بود، هدف گلوله تانک قرارگرفت و به شهادت رسید. جسم اطهرش پس از انتقال به کاشمر، در جوار آرامگاه شهید مدرّس به خاک سپرده شد.
——————————————————————————–
14- نیازمند، سیّدخلیل
سردارشهید مهندس سیّدخلیل نیازمند فرزند سیّدعلی، به سال 1330 در کاشمر به‌دنیا آمد. تحصیلات خود را تا سطح دیپلم در زادگاهش به پایان رساند. سپس در رشته‌ی متالوژی دانشگاه علم وصنعت، به تحصیل پرداخت. در سال 1354 فارغ التحصیل شد و 8 ماه در کارخانه ذوب آهن اصفهان مشغول به کارشد.
مهندس نیازمند پس از طیّ دوره‌ی سربازی به خدمت آموزش و پرورش درآمد و مدّتی معاونت هنرستان سیّد جمال الدّین اسدآبادی مشهد را عهده دار بود.
درگیرودار تظاهرات مردم علیه رژیم پهلوی، به نوبه‌ی خود سهم به سزایی در فعّالیّت‌های سیاسی برعهده داشت. در وقایع 17 شهریور و 10 دی از سوی رژیم ستم شاهی مصدوم شد.
با پیروزی انقلاب و تشکیل سپاه پاسداران به عضویّت این نهاد انقلابی درآمد و به عنوان اوّلین فرمانده عملیّات سپاه ناحیه‌ی کاشمر مشغول خدمت شد. با آغاز جنگ تحمیلی، مدّتی به مناطق جنگی جنوب کشور رفت.
مهندس نیازمند، پس از خدمات ارزنده‌ای که در سپاه انجام داد، هنگا‌می‌که در تاریخ 19/10/1360 برای پاک‌سازی ارتفاعات کاشمر از لوث وجود خوانین و ضدّ انقلاب، به منطقه‌ی اسحاق آباد رفته بود، به شهادت رسید و در جوارآرامگاه شهید مدرّس(ره)، به خاک سپرده شد.
——————————————————————————–
15- هادی، محمّدرضا
سردار شهید محمّدرضا هادی فرزند اسماعیل، به تاریخ 25/3/1347 در روستای انصاریه (فروتقه)ی کاشمر به دنیا آمد. دوران دبستان و راهنمایی را در زادگاهش به پایان رساند و با پیروزی انقلاب به عضویّت بسیج درآمد.
در آغاز جنگ، باوجود این‌که سنّ کمی که داشت، به جبهه اعزام شد و در عملیّات‌های مختلفی به همراه گروه تخریب شرکت کرد و از خود رشادت‌های خاصی نشان داد. تا این‌که درتاریخ 6/5/1365 به عنوان مسؤول محور تخریب تیپ 18 جواد الائمّه(ع) از لشکر 5 نصر، در منطقه‌ی جنگی مهران حضور یافت و در حین انجام مسؤولیّت در ارتفاعات قلاویزان به شهادت رسید و در زادگاهش به خاک سپرده شد.
——————————————————————————–
16- یزدانی کریزی، محمّد
سردار شهید محمّد یزدانی کریزی فرزند جواد، در اوّلین روز از فروردین ماه سال 1343 در روستای کریز از توابع بخش کوه‌سرخ شهرستان کاشمر به‌دنیا آمد. تحصیلات خود را در کاشمر گذراند. با شروع جنگ تحمیلی، در حالی که هنوز 16 سال نداشت، به سوی جبهه‌ها شتافت و از نواحی دست، شکم و گلو مجروح شد. پس از چندی به عضویّت سپاه پاسداران درآمد و در نبردهای مختلف از فتح بستان تا کربلاهای4 و 5 حضوری مثمر ثمر داشت. سرانجام در عملیّات کربلای5 در تاریخ 19/10/1365 با سمت معاون گردان کوثر تیپ 21 امام رضا‹ع› شرکت نمود و پس از رشادت‌های بسیاری که از خود نشان داد، به شهادت رسید. پیکر پاکش پس از انتقال به کاشمر، در جوار آرامگاه شهید مدرّس به خاک سپرده شد.
——————————————————————————–
17- یغمایی، علی
سردار و معلّم شهید علی یغمایی فرزند عبدالحسین، به تاریخ 8/7/1335 در روستای شفیع آباد بردسکن متولّد گردید. پس از پایان تحصیلات، در سال 1354 به خدمت سربازی اعزام و به عنوان سپاه دانش به کسوت معلّمی مفتخر گردید.
سپس به دانشسرا راه یافت و در ضمن تحصیل، به فعّالیّت‌های سیاسی‌ـ مذهبی پرداخت. در این ارتباط چندبار توسّط ساواک بازداشت شد. با پیروزی انقلاب به عنوان مسؤول امور تربیتی آموزش و پرورش بردسکن به خدمت مشغول گردید.
با آغاز جنگ تحمیلی، در کسوت بسیجی، به جبهه اعزام شد و در سمت مسؤول گروه تخریب به فعّالیّت پرداخت. تا این‌که در تاریخ 24/1/1362 در حالی‌که در منطقه‌ی شمال فکّه به انجام مأموریّت مشغول بود، مفقودالاثر گردید. پیکر پاکش چندی بعد، توسّط گروه تفحّص پیدا شد و پس از انتقال به کاشمر، در جوار آرامگاه شهید مدرّس به خاک سپرده شد.
——————————————————————————–
منبع:
a. جغرافیای شهرستان کاشمر / سیدحسن هاشمی، مریم آقایی میبدی، حسین عزیزی فروتقه، مریم سالاری خیابانی
b. کتاب ترشیز/ جلد اوّل / نگاهی به تاریخ و جغرافیای شهرستان کاشمر / ایرج سعادتمند

12 پاسخ

  1. من اقای ایرج سعادتمند راخیلی دوست دارم چون خدا اورا زیاد دوست دارد سایه اش برسردانش اموزان موسسه اباصالح مستدام باد

  2. من از کسانی که در گردآوری این مطالب زحمت کشیده اند تشکر فراوان میکنم ابنجانب متولد انابد هستم و ساکن تهران در چند مدت اخیر شنیدم سبزواری هابا بزرگ جلوه نشان دادن شیوخ درپیتی خود که ظاهرا از مدتها قبل هم برنامه ریزی کردن سعی دارن با تحت سلطه گرفتن شهرهایی مثل کاشمر و بردسکن و حتی نیشابور تشکیل استان جدیدی به نام سربداران را دارن خواهشا شما که در زمینه مسایل فرهنگی کاشمر زحمت می کشین به گوش مسئولین برسونین به این ذلت تن ندن همانطور که نیشابوری ها اونارو با تجمع چندصد نفری از شهرشون بیرون کردن.در آخر از تلاسش شما در جهت سرافرازی ابرشهر فرهنگی خاورمیانه تشکر میکنم.

  3. باسلام
    من برادر شهیدمحمد ابوالفضلی هستم یاد وخاطره ورشادتهای شهدا همیشه زنده می ماند بیاد سردار یزدانی و صادقی فرماندهان عملیات کوثر .ارادتمند شما مجتبی ابوالفضلی کریزی

  4. با سلام و احترام چه خوب بود فقط نام بزرگان و اسطوره های شهر در این صفحه می بود نه کشته شدگان جنگ دو کشور مسلمان که هردو به اشتباه شهید خطاب میشن

  5. خوبه فقط اگه میشه نام شاعرهای زنده را هم بنویسید

  6. اندک شعوری اگر بود به قهرمانانی که در راه دفاع از وطن و ناموس به شهادت رسیدند کشته نمی گفتند …ب

  7. سلام و عرض ادب. ضمن تشکر. پیشنهاد میکنم خوب و بد کاشمر را با هم بنویسند. در کنار افتخارات شخصیت‌های دیگر را هم بنویسند مثلا شخصیت‌های درباری و… کاشمر را هم بنویسند.

  8. با تشکر از مطالب خوبتون. اما شیح احمد نامقی جامی درسته که در روستای نامق کاشمر متولد شده، اما عمده دوران زندگیش رو در حوالی روستای بزد تربت جام به سر برده و هم اکنون مدفنشون هم در تربت جام زیارتگاه بزرگی است. کاش به این مورد اشاره می کردید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *