با توجه به لزوم اطلاع رسانی در خصوص بیماریهای مشترک بین انسان و دام بویژه بیماری تب مالت دکتر رضا زارع متخصص عفونی در مصاحبه ای با روابط عمومی شبکه بهداشت ودرمان کاشمر در خصوص بیماری تب مالت گفت:تب مالت یک بیماری عفونی مهم مشترک بین انسان و دام می باشدو با اسامی دیگر مثل تب قبرس،تب شیر بز،تب مواج و…ونیزنام لاتین(Brucellosis) شناخته می شود و عامل آن میکروب (باسیل گرم منفی) می باشدکه مخزن آن بز،گوسفند،گاو،خوک،گاومیش،اسب و سگ است.این بیماری به صورت بومی در کشور ایران،عراق،پاکستان،مکزیک،آسیای مرکزی،عربستان و… وجود دارد و سالانه حدود پانصد هزار مورد به سازمان بهداشت جهانی گزارش میشود.
دکتر زارع در خصوص عوامل محیطی زیستی عامل بیماری تب مالت گفت:محیط اطراف حیوان مبتلا به شدت آلوده کننده است و عامل بیماری می تواند در شرایط مناسب از نظر رطوبت در ادرار،مدفوع و کودهای دام هفته ها و گاه ماهها زنده بماند. مدت زنده ماندن میکروب در پنیر نرم سفیدهشت هفته، خاک خشک آلوده40روز، ادرار5روز، گرد و غبار شش هفته، کره 4ماه و دربستنی یک ماه میباشد. این عامل بیماری در جانوران باعث سقط مکرر و مرده زایی می شودو حیوان مبتلا گاهی تا آخر عمر آلوده کننده می باشند.
این متخصص عفونی در خصوص راههای انتقال بیماری تب مالت گفت:تماس با بافت ها،خون،ادرار،ترشحات زهدان و جنین سقط شده،(مصرف شیر نجوشیده،پنیر تازه،خامه،کره،سرشیر،بستنی)در صورت آلودگی،آغوز(فله یا جیگ)گوشت خام،جگر خام،انتشار آلودگی از هوا درمحیط زندگی حیوان آلوده که گرد و خاک زیاد دارد، از راههای انتقال بیماری تب مالت از حیوان به انسان می باشد و در موارد نادر می توان به تزریق خون،پیوند عضو،تلقیح واکسن و…نیز از راههای انتقال این بیماری اشاره نمود.
دکتر زارع در خصوص علائم بیماری تب مالت خاطر نشان کرد:تب،عرق،بیحالی،لرز،درد مفاصل، درداستخوان،بزرگی طحال،بزرگی کبد،سرفه،راش پوستی،سردرد،کاهش وزن،دردکمر و…از علائم این بیماری میتواند باشد.
این متخصص عفونی در خصوص پیشگیری از این بیماری گفت:جهت پیشگیری از بیماری تب مالت می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1-مبارزه با مخازن حیوانی(آزمایش دام،واکسن دام،تدارک محیط زیست بهداشتی دام)
2- تشخیص و درمان بیماران
3- شیر و فرآورده های لبنی بهداشتی(جوشاندن شیر به مدت 10دقیقه)
4- عدم مصرف جگر خام
5-تهویه مناسب محیط اصطبل و طویله
6- استفاده از ماسک و دستکش و عینک در ورود به طویله آلوده یا محیط کشتارگاه
7- شستن دقیق ظروف دوشیدن شیر قبل از استفاده مجدد شیردوشی
8- تهیه پنیر از شیر جوشیده شده
دکتر زارع در خصوص درمان این بیماری افزود:بیماران مبتلا به این بیماری رژیم غذایی خاصی را ندارند و باید شیر و ماست بهداشتی مصرف نمایند و حداقل دوماه دوره درمان را به صورت کامل سپری نمایند و جهت خاتمه درمان آزمایش مجدد را حتما انجام داده و بیماری را جدی گرفته وبا بهبود علائم، بدون مشورت پزشک به هیچ وجه دارو را قطع ننمایند.
یک پاسخ
اقای دکتر مطالبتان بسیار مفید بود متشکرم.